Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini
  • Telefon:+36 94 562 208
  • E-mail:verbita@verbita.hu

Vasvári plébánia fiataljai Krakkóban

calendar_today 2016. 08. 16. 14:37

2016. július 27-én, szerdán este 8 órakor indultunk útnak Budapestről Lengyelországba, az Ifjúsági Világtalálkozóra. Csoportunkat 3 verbita atya, 1 misszós nővér, illetve fogadalmas és kispap testvérek kísérték.

Korán reggel (július 28-án) érkeztünk meg Częstochowába, ahol 10 órakor meghallgattuk Ferenc pápa miséjét, majd szabad program keretében felfedeztük a környéket. Számomra a nap fénypontja az volt, amikor együtt énekeltünk és táncoltunk Verbita testvéreinkkel. Sokan megálltak, hogy hallgassanak bennünket, lengyel testvéreink közül pedig többen is ezt mondták: „Lengyel - magyar két jó barát, együtt harcol és issza borát.” Számomra ez azt bizonyította, hogy valóban nagyon szeretnek bennünket.

Pénteken ellátogattunk Kalwaria Zebrzydowskába, ahol meghallgattunk egy magyar nyelvű misét és megtekintettük a gyönyörű templomot, majd ellátogattunk Wadowicébe, II. János Pál pápa szülővárosába, ahol megnézhettük azt a templomot, ahová a Szentatya fiatal korában misére szokott járni, majd ehettünk abból a krémesből, amelyet ő is nagyon szívesen fogyasztott. Ezután visszaindultunk Częstochowába, ahol este 9 órakor (hasonlóan előtte nap is) elmentünk az úgynevezett Apelre, ami a lengyelek nemzeti imája.

Szombaton utunk a fő cél felé, Krakkóba vezetett, ahol szintén meghallgattunk egy magyar nyelvű misét, majd kicsit körbenéztünk, végül pedig elindultunk a virrasztás helyszínére. Kb. 8-10 kilométert gyalogoltunk, mire elértük célunkat. Útközben a hangulatot biztosították a különböző nemzetek, akik jó kedvvel énekeltek saját anyanyelvükön. Az este sem telt másképp, énekeltünk, táncoltunk, majd másnap 10 órakor meghallgattuk a Szentatya miséjét.

Zarándoklatunk egyik különlegessége az volt, hogy magyarként utaztunk, de a verbita atyák, nővérek, testvérek a világ minden tájáról (India, Indonézia, Kongó, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Brazília) érkezett emberek, így nagy örömet okozott nekik, amikor honfitársaikkal találkozhattak. Örömük az én szívemet is melengette.

Összességében ez egy jó alkalom volt arra, hogy a világ minden tájáról érkezett vallásos fiatalokkal találkozhassunk, ismerkedhessünk velük és együtt dicsérhessük az Urat.

Nagy Angyalka - Vasvár

További hírek

Ferenc pápa üzenete a missziók világnapjára

Ferenc pápa üzenete a missziók világnapjára

2021. 10. 17.

„Nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk” (ApCsel 4,20)

Legyünk a világ világossága és a föld sója – Missziós ünnep Szent József évében

Legyünk a világ világossága és a föld sója – Missziós ünnep Szent József évében

2021. 10. 10.

A missziós vasárnapra – amit idén október 17-én tart az Egyház – készülve rendezték meg a Világmisszió Országos Ünnepét a verbiták budapest-budatétényi rendházának és missziósházának közös udvarán október 9-én, szombaton.

Általános Vizitáció a Verbitáknál

Általános Vizitáció a Verbitáknál

2021. 10. 01.

2021. szeptember 15 és 30 között, P. Peter Dusicka SVD Generális Vizitációt tartott a magyar rendtartományban.