Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini

Szabó Alajos verbita atya vasmiséje

calendar_today 2022. 06. 18.

P. Szabó Alajos SVD a Felvidékről, Galántáról származik. Néhány hónappal ezelőtt, március 6-án ünnepeltük a 90. születésnapját. Most szombaton, június 18-án pedig vasmiséjét, ami azt jelenti, hogy papszentelésének 65. évfordulóját.

Lojzi atyát, 1957. június 16-án szentelték pappá Egerben. Mint verbita növendék, a kommunista rezsim miatt nem tudott verbitaként továbbtanulni. Így az Egri Főegyházmegyében fejezte be tanulmányait és ott tevékenykedett egyházmegyés papként. Majd az 1984-ben, titokban elvégezte a noviciátust, és 1988-ban örökfogadalmat tett, még három rendtárssal együtt. Így aztán a kommunizmus után, verbitaként több helyen is működött. Nyugdíjas éveit a Szent Imre Missziósházban tölti Kőszegen, de jenleg a kőszegszerdahyi plébánián éli mindennapjait.


Az ünnepséget a kőszegszerdahelyi római katolikus templomban tartottuk, mivel a Szent Imre Missziósház Kőszegen, most felújítás alatt áll és zárva van. Az ünnepségre szép számmal összegyűltek a meghívott vendégek, rokonok, jó barátok, jótevői az előző plébániákról illetve Kőszegről is. Jelen voltak a rendtestvérek, Budatétényből, Bicskéről, Vasvárról és természetesen a kőszegi közösség tagjai is. Itt voltak a környező plébániákról az atyák és a kőszeg-hegyaljai hívek is szép számmal megjelentek.

A szentmisén Juhos Ferenc atya mondta a szentbeszédet, mint rendtársa és egyben honfitársa is. P. Remis Tete SVD, tartományfőnök méltatta Lojzi atya életútját és köszöntötte őt ezen fontos alkalmalomból. P. Loyd Fernandes SVD, Kőszegszerdahely plébánosa volt a főszervezője az ünnepi szentmisének, majd utána a közös ebédnek, ami nagyon jó hangulatban történt, minden vendég jól érezte magát, és Lojzi atyán is látszott a boldogság és a megelégedettség. Hála Istennek a helybeli hívek, András Zoltán testvér és Forgóné Terike is sokat segítettek a szervezésében és a kiszolgálásban. Isten fizesse meg, mindenki munkáját és segítségét.

Isten áldja és óvja Lojzi atyát, még sok – sok éven át!