Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini
  • Telefon:+36 94 562 208
  • E-mail: contact@verbita.hu

Minden nemzetből, nyelvből? ? Káptalant tartott az Isteni Ige Társasága magyar rendtartománya

calendar_today 2018. 01. 22. 17:07

A társaságot Janssen Szent Arnold alapította 1875. szeptember 8-án, a hollandiai Steylben. Jelenleg több mint hatezer tagot számlál, és több mint hetven országban van jelen a világon.

A magyar rendtartományhoz harminckét verbita missziós szerzetes tartozik. A közösség nemzetközi, interkulturális: vannak rendtagok Magyarországról, Erdélyből, Indiából, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről, Felvidékről, Lengyelországból, Ghánából, Kongóból, Brazíliából. Összesen tizennégy magyar és tizennyolc nem magyar verbita dolgozik és tanul a tartományban.

A káptalan nyitó szentmiséjét Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatta be. Prédikációjában hangsúlyozta a Szentírás – ami Élet és Lélek – fontosságát életünkben. A püspök rámutatott: a verbita közösség nemzetközisége prófétai jel Magyarországon, mivel azt tanúsítja, hogy Afrikából, Ázsiából és Dél-Amerikából is jönnek hozzánk jó keresztények.

A társaság karizmája Magyarországon a tanúságtétel az új evangelizáció különböző formáiban az egyetemes Egyházról, és a szegényekkel, különösen a cigány kisebbséggel való foglalkozás.

Ma hazánkban a verbita missziósok jelen vannak Budatétényben, ahol a formációs (szerzetesképzés) ház, valamint egy lelkigyakorlatos ház működik, illetve Kőszegen, ahol rendház és lelkigyakorlatos ház van. Ezen kívül két plébánián szolgálnak a missziósok: Körömben, az Egri Főegyházmegyében, ahol kiemelt feladat a cigánypasztoráció; illetve Vasváron, a Szombathelyi Egyházmegyében.

Káptalant háromévente szoktak tartani, az idei jelmondatot Szent Pál apostol leveléből választották: „Krisztus szeretete sürget minket” (2Kor 5,14). A káptalan alatt lehetőség nyílt az elmúlt időszak kiértékelésére és a jövőbeni feladatok tervezésére annak érdekében, hogy a missziós szerzetes közösség még megfontoltabban átgondolhassa, hol és hogyan tudná Isten Igéjét elvinni az emberekhez, úgy, hogy az még több gyümölcsöt teremjen.

Burbela Gergely SVD

További hírek

145 éve történt...

145 éve történt...

2020. 09. 11. 00:40

1875 szeptember 8-án egy tüzes lelkületű és bátor víziókkal tele misszionárius megálmodta és elképzelte a Missziós munkát itt Európában és az egész világon.

Világmisszió Országos Ünnepe

Világmisszió Országos Ünnepe

2020. 08. 24. 22:53

Kedves Testvérek! A jelen kialakult helyzetre való tekintettel, a 2020-as októberi Országos Missziós Ünnep ELMARAD! Imádkozzunk egymásért! Találkozunk 2021 októberében!

Pályázat

Pályázat

2020. 08. 13. 10:51

EGYH-ESZK-17-0017, Egyházi személyek eszközellátásnak támogatása ?Egy darab gépkocsi beszerzése? az Isteni Ige Társasága részére ?Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából megvalósult Skoda Rapid Személygépkocsi beruházása (2017. január 1 és 2018. május 31 közötti időszakban), ezzel is segítve tartományunk missziós munkáját.