Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini

Húsvét 5. vasárnapja

2016. április 24.

Amikor elment, Jézus beszélni kezdett: „Most dicsőül meg az Emberfia, s az Isten is megdicsőül benne. Ha megdicsőül benne az Isten, az Isten is megdicsőíti saját magában, hamarosan megdicsőíti. Fiaim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Keresni fogtok, de amint a zsidóknak mondtam, most nektek is mondom: Ahova megyek, oda ti nem jöhettek. Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”

Jn. 13,31-33a.34-35

Elmélkedés:

Vasárnap, mindig a Feltámadásról szól.

Vasárnap a keresztény embereknek a jel, hogy a hitben, Jézusban mindig győzelem van a rossz, és szenvedés fölött.

Vasárnap, emlékeztet minket, hogy a reményünk forrása el van rejtve Istenben.

A te vasárnapod miről szól?

A mai evangéliumban Feltámadt Úr tanít minket, hogyan kell szeretni. Nem emberi módon, hanem úgy ahogyan Ő maga szeret.

Hogyan szeret az Isten?

Az Irgalmasság Évében még jobban láthatjuk az Istent, aki valódi atyai szeretettel közeledik hozzánk Jézusban.

Hűség, áldozat és nagy közelség a biztonságban, a megbocsátásban ennek a Szeretetnek a jelei. Mindig, bármi ellenére, jó vagy a rossz időben a hűség, a közelség, a megbocsátás jellemzői ennek a Szeretetnek.

Csak ez a szeretet tesz minket boldoggá, ez az Irgalmas szeretet, amelynek nincs határa, mindig kész a jót látni mi bennünk a bűn ellenére, amit teszünk az életünkben.

Hogyan szeret az ember?

Az emberi szeretet, Isten nélkül csak egy ideig tart és hűtlen, mivel önző. Saját kényelmességét keresi és kevés benne az áldozatra való készség. Gyorsan elfárad és közömbössé válik.

A Szeretet, amely Istentől származik az a szép Szeretet, amelyet tanulnunk kell.

Ez nem könnyű iskola mivel fájdalommal jár, mivel nemet mondani az önzésnek az mindig fáj, de kell ez a fájdalom, hogy valami szép, tartós és valóban jó szülessen meg bennünk.

Szent Fausztina nővér, aki az irgalmasság titkárnője volt, ahogyan nevezte őt Jézus, az életében felfedezte, amit mondott: „Szeretet, szeretet és még egyszer Isten szeretete. Nincs ennél nagyobb dolog sem az égen, sem a földön. A legnagyobb nagyság – Istent szeretni”(N, 990)

Hogyan szeretsz testvérem? Azzal a szeretettel, ami Istentől jön vagy a saját szereteteddel?

Áldott Húsvéti időt!

P. Burbela Gergely SVD