Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini

Hamvazószerda

2016. február 10.

Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Mt 6,1- 6; 16-18

Elmélkedés:

Egyszer az elektronikus postán keresztül kaptam egy hivatalos, de mégis nagyon kedves meghívást egy nagyobb rendezvényre. El tudod képzelni: jól esett, de valami gyanús volt az egészben: a meghívást úgy küldték e-mailben, hogy csak pár órám volt arra, hogy válaszoljak, bár az eseményig még elég sok idő volt. Természetesen azzal a feltétellel, hogy pár órán belül megnézem az e-maileket. Elgondolkodtam azon, hogy a szervezők tényleg akarják-e, hogy oda menjek.

Ha valaki ügyes, tud más embert meghívni olyan módon, hogy az illető érezze, hogy nem érdemes igent mondani a meghívásra. Lehet úgy meghívni, hogy valóban nem hívjuk meg. Lehet úgy kinyitni az ajtót, amikor kopog valaki, hogy a vendég ne tudjon bejönni a lakásunkba. Lehet úgy kinyitni a kaput, hogy kutyám meg fogja harapni az érkező ember lábát.

Kezdődik a nagyböjt. Néhány hét főleg arra, hogy... hogy...

Hát igen. Mit gondolsz, mire van ez a néhány hét?

Talán van valaki, aki arra gondol, hogy itt egy új lehetőség nyílik arra, hogy lefogyjon pár kilót. Lehet, hogy valakinek jól esik a nagyböjt, mert saját magának és a legközelebbi környezetének meg tudja mutatni, hogy mennyire erős ő: mert több mint hat hetet ki tud bírni csoki nélkül!

A nagyböjt lényege nem arról szól, hogy lefogyjak. Sem arról, hogy megmutassam bárkinek, hogy milyen erős vagyok. Arról sem, hogy jobban érezzem magamat, amikor a húsvéti sonkát izgatottan fogom sokat enni már március végén. Nem! Van valami fontosabb, amit elérhetek a nagyböjti időszakban: kinyithatom az ajtót. A szívem ajtaját úgy nyithatom ki, hogy a másikat, főleg aki mellettem él, ne harapja meg a kedvenc bár agresszív kutyám. A nagyböjti időszak azért van, hogy megnyissam szívemet Istenre és más emberre. Ez által is húsvétkor nyitottabb legyen a szívem ajtaja.

A mai evangéliumban található, az alamizsnáról, imádkozásról és böjtölésről szóló néhány tanács pont erre való: Hogy gyakoroljam az ajtóm nyitását. Egyre gyakrabban. Egyre őszintébb mosollyal. Egyre nagyobb szeretettel.

P. Wolowicz Ádám SVD