Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini
  • Telefon:+36 94 562 208
  • E-mail: contact@verbita.hu

Életét vesztette a Dél-Szudánban lelőtt szlovák szerzetesnővér

calendar_today 2016. 09. 16. 15:44

Május 20-án belehalt sérüléseibe Veronika Terézia Racková nővér, akit május 16-án, pünkösdhétfőn lőttek le Dél-Szudánban – tájékoztatott a szlovák püspöki konferencia sajtóosztálya.

Veronika Terézia Racková 58 éves volt, a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek tagja, orvosként dolgozott a Bakhita Szent Jozefina Margit egészségügyi központban, a dél-szudáni Yei városában. Korábban Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Írországban, Angliában, Indonéziában és Ghánában is szolgált.

A misszionárius május 16-án éjfél után egy másik kórházból tartott hazafelé szállására, miután egy beteget átszállított egy másik intézménybe. A hadsereg fegyveresei támadták meg, súlyos sérüléseket szenvedett. A helyi kórházban kétszer megműtötték a csípőjét, majd Kenyába szállították át, egy nairobi kórházba.

A szlovák püspöki konferencia arról is tájékoztatott, hogy az eset gyanúsítottjaiként őrizetbe vettek három katonát, akik a Joint Operation Unit elnevezésű egység tagjai, és akiknek elvileg a civil lakosság éjszakai biztonságának védelme lenne a feladatuk. A dél-szudáni információs miniszter, Yei River Stephen Lodu Onesimo elítélte a cselekedetet, és a bírósági kivizsgálás szükségességét hangsúlyozta.

* * *

A Dél-szudáni Köztársaság kelet-afrikai ország, a kontinens legújabb állama. 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek 2005 óta autonóm tartománya volt.

Dél-Szudán legalább hét fegyveres csoporttal áll harcban, a helyzetet súlyosbítják a törzsi összecsapások is. Az ENSZ becslései alapján eddig nyolcszázan haltak meg az országban a harcok során, amelyek az ország tíz államából kilencre kiterjednek. A civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnök szinte mindennaposak.

Veronika Terézia Racková korábban a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek (SSpS) szlovákiai tartományfőnöke volt, és így előmozdítója volt a szerzetesnővérek 2008-as magyarországi letelepedésnek is. Abban az évben avatták boldoggá Józefa Hendrina Stenmanns SSpS nővért, aki a magyar közösség védőszentje lett – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Zoltán verbita szerzetes.

Forrás és fotó: Újszó.com/online

Magyar Kurír

További hírek

145 éve történt...

145 éve történt...

2020. 09. 11. 00:40

1875 szeptember 8-án egy tüzes lelkületű és bátor víziókkal tele misszionárius megálmodta és elképzelte a Missziós munkát itt Európában és az egész világon.

Világmisszió Országos Ünnepe

Világmisszió Országos Ünnepe

2020. 08. 24. 22:53

Kedves Testvérek! A jelen kialakult helyzetre való tekintettel, a 2020-as októberi Országos Missziós Ünnep ELMARAD! Imádkozzunk egymásért! Találkozunk 2021 októberében!

Pályázat

Pályázat

2020. 08. 13. 10:51

EGYH-ESZK-17-0017, Egyházi személyek eszközellátásnak támogatása ?Egy darab gépkocsi beszerzése? az Isteni Ige Társasága részére ?Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából megvalósult Skoda Rapid Személygépkocsi beruházása (2017. január 1 és 2018. május 31 közötti időszakban), ezzel is segítve tartományunk missziós munkáját.