Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini

Boldog a nép, mely tud ünnepelni

calendar_today 2023. 01. 15.

Boldog a nép, mely tud ünnepelni

Január 15-én, a Magyar Rendtartomány a délutáni órákban, ünnepre jött össze a Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házban Budatétényben. Igaz, hogy akik a plébániákon dolgoznak, ők már délelőtt is megünnepelték a szentmisékben Janssen Szent Arnold ünnepét, de a közös ünneplésre délután került sor.

Négyes ünnepet ültünk. Először is hálát adtunk Istennek, rendalapító atyánkért, az ő mennyei születésének emléknapján.
A második ok az ünneplésre az volt, hogy rendtársunkat Dr. Német Lászlót, akit 2022. november 5-én, őszentsége Ferenc pápa a Belgrád metropolitájává nevezett ki, és december 10-én be is iktatták az érseki székbe, őt köszönthettük körünkbe, mint érseket. Ő volt a szentmise főcelebránsa.


A harmadik dolog ami ünneplésre adott okot, az volt, hogy Ghie Marcell atya, január 8-án, betöltötte életének 50. évét. A negyedik dolog, amit ünnepeltünk, az pedig az volt, hogy két szeminaristánk részesült a lektori, három pedig az akolitus avatásban.

Az ünnepre meg voltak hívva a hozzánk legközelebb álló jótevők, illetve Budafok polgármestere is.


Érsek atya a homíliájában méltatta Janssen Szent Arnold mély hitét, amely nélkül az Isteni Ige Társasága nem születhetett volna meg, hiszen az akkori körülmények, 1875-ben egyáltalán nem kedveztek Németországban a Római Katolikus Egyháznak. Viszont Arnold atyánk a hite mellett leleményes is volt, aki átment a Maas folyó túlsó partjára és ott megvette az üres kocsmát, ahol ma már hatalmas rendház áll. Hozzátette, hogy a történelem folyamán előfordult már, hogy a hit meggyengült, de utána mindig meg is erősödött, hiszen a Szentlélek által mindig van megújulás. Európa már nem igazán keresztény, de a remény, hogy majd egyszer újra azzá válik, ez adjon erőt nekünk is további missziós munkánkhoz.
Érsek atya buzdította a szeminaristáinkat is, hogy igaz még nagyon a hivatásuk elején vannak, de hogy majd eljussanak az örökfogadalmakig, a diakónusszentelésig, a papszentelésig, ahhoz a kisebb rendeket is fel kell előtte venni, mint a lektorátus, illetve az akolitátust. Viszont kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy már tudják, hogy hova szeretnének eljutni az életbe, hogy a jövőben mit szeretnének majd tenni. Ezen avatások is arra utalnak, hogy már tudják, hogy ők szerzetesek, papok, misszionáriusok szeretnének lenni és jó irányba haladnak.

A szentmise után, tartományfőnök atya köszöntötte a meghívott vendégeket, háláját és köszönetét fejezte ki a jótevőknek áldozatos segítségükért. Majd ezt követte az ünnepi vacsora és a vidám közös együttlét.

Juhos Ferenc SVD