Isteni Ige Társasága - Societas Verbi Divini

Beiktatták Német László belgrádi érseket – Az MKPK delegációja is együtt ünnepelt

calendar_today 2022. 12. 10.

Ferenc pápa november 5-én Német Lászlót, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnökét, nagybecskereki püspököt Belgrád metropolita érsekévé nevezte ki. Az ünnepélyes érseki beiktatásra november 10-én került sor a belgrádi Boldogságos Szűz Mária mennybevétele székesegyházban, melyen együtt ünnepelt Erdő Péter bíboros, prímás és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia delegációja.

Német László Stanislav Hočevar szlovén származású szalézi főpapot követte a Belgrádi Főegyházmegye élén, aki több mint húsz évig vezette az érsekséget. A székesegyház zsúfolásig megtelt ünneplőkkel. Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) delegációja is jelen volt az ünnepi szentmisén. A beiktatáson együtt ünnepelt Porfirije szerb ortodox pátriárka.

Az ünnepi szentmisén felolvasták a pápai bullát, amellyel Ferenc pápa hivatalosan kinevezte az új érseket. Ezt követően az újonnan kinevezett érseknek Stanislav Hočevar adta át a pásztorbotot, majd Német László elfoglalta érseki székét.

Az új belgrádi érsek beszédében a békés együttélés fontosságára hívta fel a figyelmet. „A Szentháromságos egy Isten teremtett mindent és mindannyian Isten felé tartunk. Együtt vagyunk az úton. Ezért szeretnék békében együttműködni minden vallásos emberrel országunkban. Különösképpen gondolok itt a szerb ortodox egyházra, hiszen ő a mi nagyobb testvérünk itt ezen a vidéken. De épp így gondolok minden történelmi egyházra és vallási közösségre és a velük való békés együtt haladásra az Isten országa felé vezető úton.” - hangsúlyozta a főpásztor.

Porfirije, szerb pátriárka köszöntőjében elmondta: „Biztos vagyok benne, hogy közösen, más templomokkal és egyházakkal is együtt, Isten akaratával, Jézus evangéliumával összhangban jókat fogunk cselekedni nem csak saját magunkért, hanem minden emberért Jézus egyszerű szavai és elvei szerint, ami így hangzik: amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek, azt tegyük mi másokkal.”

Német László 1956. szeptember 7-én született Hódságon (Odžaci, Szabadkai Egyházmegye) a mai Szerbiában. Szabadkán a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium növendékeként (1971–1975) érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Felsőfokú szerzetesi, filozófiai, teológiai tanulmányait Pieniężnóban (Lengyelország) végezte. 1982. szeptember 8-án tett szerzetesi örökfogadalmat Pieniężnóban, majd 1983. május 1-jén szentelték pappá Hódságon.

1983–1985: Jugoszláviában működött,
1985–1987: Rómában folytatott tanulmányokat,
1987–1990: egyetemi lelkész a Fülöp-szigeteken,
1993-tól a lengyelországi rendi főiskolán tanított, majd
1994: dogmatikai doktorátust szerzett a római Pápai Gergely Egyetemen,
1994–2000: dogmatikatanár Ausztriában, a mödlingi rendi Filozófiai-teológiai Főiskolán,
2000–2004: a Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén teljesített szolgálatot,
2004–2007: a verbita rend magyarországi tartományfőnöke.
2006. augusztus 1-től 2008. július 1-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Emellett 1996-tól tanított Zágrábban, a Jezsuita Filozófiai Karon, valamint 2002-től a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Fundamentális Tanszékén tartott missziológiai kurzusokat.

Német László püspök a Közép-Kelet-Európai Püspöki Konferenciák elnökeinek találkozóján (Budapest, 2022. október 24–25.)

2008. április 23-án XVI. Benedek pápa nagybecskereki megyéspüspökké nevezte ki. 2008. július 5-én szentelték püspökké a nagybecskereki székesegyházban.

2016-tól a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke. Második elnöki ciklusát 2021-ben kezdte meg.

Ferenc pápa 2022. november 5-én a nagybecskereki püspöki székből áthelyezve őt belgrádi metropolita érsekké nevezte ki.

Német László érsek több könyv és tanulmány szerzője.

Forrás:Pannon RTV

Fotó: Belgrádi Főegyházmegye; Merényi Zita

Magyar Kurír
(ki)