Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek!

Ez volt a mottója a missziós nővérek által tartott ifjúsági lelkigyakorlatnak január 15-17. között. A hétvégén arra kerestük a választ, mit jelent irgalmasnak lenni? Ebben II. János Pál pápa és Fausztina nővér életpéldája segített minket.
Január 15-én ünnepelték a verbiták alapítójuk, Janssen Szent Arnold ünnepét, mely napon Palatinus Alen, akolitus avatásában és Ngamba Mungwala Albert és Mawasala M’bela Fabien lektorrá avatásában is részt vehettünk, és közösen ünnepelhettünk.
A lelkigyakorlat kezdetén, a közös szentmise után ismerkedő játékok következtek, este pedig megtekinthettük Fausztina  nővér életéről szóló filmet, amely a lelki naplójának feljegyzésein alapszik, és amelyből megismerhetjük a nővér életútját. Fausztina nővér kitartása az imádságban példaértékű lehet számunkra.
Szombaton Tamás atya beszélt nekünk Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság évéről, melynek mottója: „Irgalmasok, mint az Atya!”Hallottuk, többek között, hogy a világ számára, aki irgalmas, az azt gondolhatjuk, hogy túl naiv, gyenge személyiség. Megállapíthatjuk, hogy ez nem így van, az irgalmasság sokkal inkább Isten mindenhatóságának tulajdonsága. Akkor vagyok nagy, amikor irgalmas vagyok!  Azt is megbeszéltük, milyen dolgok segíthetnek minket a Szentév megélésében? Nagyon egyszerűnek tűnő, mégis sokszor oly nehezen teljesíthető feladatokat is vállalhatunk, pl. hogy ne bíráskodjunk, ítélkezzünk, vegyük észre a jót embertársainkban, maradjunk távol a pletykától!
Kiscsoportokban megoszthattuk egymással a véleményünket, amihez különféle kérdések segítettek minket (Mi kell a sikerhez? Neked kicsoda Jézus?, Megvallom-e hitemet minden helyzetben? Kész vagyok-e mindent megbocsátani?...)
Ebéd után a szentgyónás fontosságáról, a szentséggel kapcsolatos kérdésekről, problémákról beszélgettünk. 
Majd az Úrral való személyes találkozásra, beszélgetésre nyílt alkalom a Szentségimádásban valamint a Bűnbánat szentségében is megtisztíthattuk lelkünket. Az Isteni irgalmasság rózsafüzérét is elmondtuk közösen, amit Fausztina nővér naplójából ismerhetünk.

Este pedig egy vidám, mulatságos program következett, csapatokat alakítottunk és actyvitiztünk, Anna nővér vezetésével. Közmondásokat kellett kitalálnunk mutogatás, rajzolás alapján, majd missziós táncokat tanulhattunk. Sokat nevettünk az est folyamán! J
Vasárnap ellátogattunk az érdi idősek otthonába, ahol az ott élőkkel közösen ünnepeltünk a szentmisében. Idős testvéreinknek szentképeket is vittünk ajándékba, szóba elegyedhettünk, beszélgethettünk velük!
Köszönjük Goshia, Anna és Blandina nővérek és Tamás atya munkáját, hogy „feltankolhattunk” a hétköznapokra, felfrissülhetünk lelkileg!

Sok kegyelemben részesülhettem, picit magam mögött hagyva a mindennapi teendőket, problémákat, sikerült ismét megtapasztalnom az Úr irgalmát, jóságát, szeretetét!

Lempach Gabriella
Nagybajom